Kedudukan sosio-ekonomi pekerja ladang getah di estet Sg. Bagan, Machang, Kelantan / Ab. Aziz Mohammad - Ab. Aziz , Mohammad (1986)
Dalam tulisan ilmiah ini, fokus kajian penulis adalah terhadap kedudukan sosio-ekonomi ke atas satu komuniti pekerja ladang getah di Sg. Bagan, Machang, Kelantan. Pada bab I, penulis menghuraikan secara ringkas latar belakang kajian iaitu tujuan dan bidang kajian serta kepentingannya. Dihuraikan juga metodologi yang digunakan dalam kajian serta masalah-masalah yang timbul. Pada bab II, akan disentuh mengenai latar belakang kawasan kajian iaitu meliputi kedudukan dari segi ilmu alam, data-data penduduk, pentadbiran kawasan kajian serta latar belakang komuniti. Bab III akan diterangkan dengan beberapa konsep mengenai sektor perladangan getah di Malaysia, sejarah perladangan getah di Kelantan, peranan Kesatuan Sekerja (NUPW) dan teknologi pengeluaran getah. Seterusnya dalam bab IV, penulis akan menerangkan dan membincangkan keadaan sosio-ekonomi ketua keluarga dan komuniti pekerja ladang getah dalam aspek-aspek pendapatan, pola perbelanjaan, pekerjaan dan pendapatan kaum wanita, keadaan rumah, kemudahan asas dalam rumah, kemudahan kesihatan dan pendidikan. Dalam bab V, penulis akan membuat kesimpulan dan rumusan tentang apa yang dibincangkan dalam bab-bab sebelumnya.