Sistem kepercayaan komuniti Hokkien di Kampung Baru Grisek – Satu pemerhatian terhadap aspek-aspek nyata dan simbolik / U Huey Chyi - U, Huey Chyi (1994)
Kajian ini telah dijalankan di Kampung Baru Grisek, Muar, Johor. Kepercayaan Shenisme masih diamalkan dengan meluas di sini. Dari kajian ini, didapati penganut-penganut Shenisme di Grisek mengikut kebanyakkan tatacara dan ritual penyembahan tuhan yang tradisional. Namun begitu, pemahaman mereka tentang sistem kepercayaan sendiri adalah lemah sama sekali. Mereka tidak jelas tentang asal-usul kepercayaan mereka. Malah, tujuan penyembahan tuhan yang sebenar serta kaitan antara praktis dan simboliknya juga tidak diketahui. Kini, tujuan penyembahan tuhan mereka lebih berunsur individualistik. Kepentingan individu penganut adalah lebih diutamakan.