Online express bus ticket system / Nor Hidayah Zamberi - Nor Hidayah, Zamberi (2003)
Di dalam Laporan ini, diterapkan mengenai proses-proses pembangunan sistem yang bakal dibina oleh saya iaitu Online Express Bus Ticket System (Sistem Tiket Bas Ekspres Atas Talian). Kerja-kerja laporan Latihan Ilmiah I bermula dari awal semester 2002/03 iaitu pada bulan Jun 2002 sehinggalah pertengahan bulan September 2003 manakala kerja-kerja pembangunan sistem serta dokumentasi Latihan Ilmiah II bermula dari pertengahan bulan September 2002 sehinggalah awal Februari 2003. Sistem yang bakal dibangunkan ini bertujuan untuk membangunkan suatu sistem berasaskan web (web-based) yang dapat membantu orang ramai melakukan penempahan dan pembelian tiket bas ekspres secara atas talian melalui akses/langganan Internet. Sistem ini adalah khusus untuk mereka yang tinggal di Semenanjung Malaysia sahaja. Pengguna sistem boleh membuat pilihan syarikat bas yang mereka inginkan, tempat bertolak destinasi beserta pilihan tempat duduk andainya ada kekosongan. Sistem ini melibatkan dua modul pcnting iaitu, Modul Pengguna/Pembeli (User's Module), Modul Pengurus Sistem (System Administrator's Module). Modul Pengguna/Pembeli adalah termasuk maklumat yang bakal dipaparkan kepada pengguna (pembeli tiket bas) iaitu maklumat jadual perjalanan bas, harga tiket, pengesahan penempahan dan sebagainya. Modul Pengurus Sistem pula melibatkan capaian yang boleh dilakukan oleh pengurus sistem ke dalam pangkalan data sistem bagi tujuan pengemaskinian data. Pengurus sistern akan diberikan ID Pengguna dan katalaluan khas yang akan digunakan apabila memasuki pangkalan data sistem. Ini bertujuan untuk mengelakkan pencerobohan dan gangguan yang tidak diingini ke atas data-data yang telah disimpan. Metodologi yang digunakan untuk membangunkan sistem ini adalah berdasarkan proses-proses yang terlibat di dalam Model Air Terjun dengan Pemprototaipan Throwaway. Selain itu, saya juga turut mengaplikasikan penggunaan Drea.mweaver 4.0, Microsoft Access, ColdFusion Server 4.5, HTML code dan JavaScript. Sistem ini juga bertujuan untuk membina sebuah sistem berdasarkan laman web yang ramah-pengguna di mana ia dapat memenuhi kehendak dan kepuasan pengguna. Maklumat-maklumat yang dipaparkan kepada pengguna juga hendaklah yang terkini dan boleh dipercayai Data-data yang disimpan di dalam pangkalan data sistem juga perlulah benar dan dirahsiakan.