Sistem pemilihan contoh pengaturcaraan C(S2PC) / Mohd Zulkhairi Bahari - Mohd Zulkhairi, Bahari (2003)
Pembelajaran berdasarkan contoh merupakan kaedah yang sering digunakan pelajar dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan oleh pensyarah. Namun dalam pembelajaran bahasa pengaturcaraan C pelajar-pelajar didapati sukar untuk mencari contoh rujukan yang sesuai untuk dijadikan panduan.Sistem Pemilihan Contoh Pengaturcaraan C (S2PC) dibangunkan untuk mengatasi masalah ini di mana contoh program yang sesuai akan dicadangkan kepada pelajar, berdasarkan ciri-ciri bahasa C yang dikehendaki mereka. Kaedah casebased reasoning digunakan dalam pembangunan sistem ini di mana kaedah ini menggunakan kes-kes lalu yang disimpan di dalam pangkalan pengetahuan untuk menyelesaikan masalah.