Televisyen dan kesan pengaruhnya ke atas kanak-kanak: Satu kajian perbandingan antara jantina / Engku Ibrahim - Engku, Ibrahim (1980)
Kajian yang dibuat adalah pada satu seginya bertujuan untuk melihat corak reaksi tingkah laku kanak-kanak berserta para ibu bapa masing-masing terhadap televisyen dan dari segi yang lainnya pula meneliti apa jua kesan-pengaruh yang dianggap sebagai didatangkan oleh media tersebut ke atas para audien yang "setia" kepadanya. Fokas utama kajian ini adalah dipusatkan kepada kanak-kanak berumur antara 8-10 tahun, dimana tumpuannya didekatkan lagi kepada analisa perbandingan jantina antara kanak-kanak bersebut berkait dengan pendedahan mereka kepada televisyen. Skop kajian adalah meliputi aspek-aspek hubungan para ibu dan anak mereka masing-masing terhadap pola tontonan televisyen, sikap dan pandangan masing-masing pihak terhadap satu-satu unsur di televisyen, pemilihan program/siri-siri yang diminati, disiplin anak-anak berkait dengan televisyen dan pengdalan penjenisan jantina kanak-kanak berhubung dengan media tersebut. Bagi pihak kanak-kanak itu pula penelitian ke atas unsur-unsur perbedaan jantina dalam hal-hal tertentu seperti corak peniruan yang dibuat, pemllihan program-program yang menjadi kegemaran, identifikasi mereka kepada watak-watak di televisyen, kegiatan masa lapang dan pengaruh siri-siri bercorak keganasan ke atas sikap dan tingkahlaku mereka juga telah dibuat. Dari keputusan yang didlapati jelas terlihat wujudnya hubungan tertentu antara kanak-kanak tersebut dengan para ibu mereka masing-masing. Begitu juga halnya dengan kanak-kanak itu sendiri di mana unsur-unsur perbedaan jantina adalah kedapatan dari segi sikap, pandangan, kadar peniruan, identifikasi dan pengaruh berkait dengan pendedahan mereka kepada media tersebut.