Pakej bijak komputer / Yusmani Mohd Yusoff - Yusmani, Mohd Yusoff (2003)
Pakej pembelajaran bermultimedia “Pakej Bijak Komputer” ini dibangunkan dengan tujuan untuk memupuk minat kanak-kanak terhadap pembelajaran berkomputer dari awal lagi. Ini adalah bersesuaian dengan kata pepatah ‘merentung buluh biar dari rebungnya’. Pakej ini dibangunkan sebagai asas kepada pengenalan teknologi maklumat iaitu pembelajaran tentang komputer tahap awal untuk kanak-kanak. Pakej bermultimedia ini menekankan pembelajaran komponen-komponen asas komputer serta fungsi-fungsinya di peringkat kanak-kanak dan disertakan dengan modul permainan untuk membolehkan pembelajaran sambtl berhibur dan menarik minat kanak-kanak untuk belajar. Pakej ini dibangunkan bersesuian bagi kegunaan ibubapa untuk annk-anak mereka dan guru-guru bagi sumber pengajaran di sekolah, disamping membantu golongan kanak-kanak itu sendiri aanr mudah mempelajarinya. Model pembangunan pakej pembelajaran bermultimedia ini ialah model air terjun dan prototaip. Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan Macromedia Director yang merupakan perisian utama. Laporan ini menerangkan tentang setiap proses yang terlibat dalam pembangunan sistem bermultimedia ini.