Sistem Tuntutan Insuran SisTI / Kamariah Lamim - Kamariah, Lamim (2002)
Sistem Tuntutan Insuran (SisTI) adalah satu sistem yang dibangunkan untuk mambantu pegawai tuntutan insuran bagi memproses tuntutan permohonan insuran untuk kemalangan individu. Sistem ini dapat menentukan sama ada suatu permohonan itu diterima atau ditolak disamping ia dapat memberi justifikasinya mengapa keputusan tersebut diperolehi. Sistem ini menggunakan pendekatan penaakulan berdasarkan kes dalam memproses tuntutan insuran sama ada tuntutan tersebut diterima atau ditolak. Semua kes-kes yang lalu disimpan dalam pangkalan pengetahuan untuk dirujuk dalam membuat penilaian kes yang baru. Sistem ini menggunakan perisian Visual Prolog 5.2 untuk membangunkan sistem yang sememangnya merupakan alatan yang berkuasa.