Projek pembangunan pertanian Kerian/Sungei Manik, suatu penilaian bagi kawasan Sungei Kerwin, Sungei Manik Teluk Intan / Hafizah Khairuddin - Hafizah , Khairuddin (1986)
Kajian ini telah dijalankan di Mukim Sungei Manik, Teluk Intan, Perak. Tujuan kajian untuk menilai projek pembangunan pertanian Krian/Sungei Manik dalam usahanya mencapai asprasinya untuk meningkat daya pengeluaran dan pendapatan, seterusnya taraf hidup masyarakat pesawah di sini. Dalam Bab I dibincangkan tujuan dan bidang kajian, kepentingannya dan juga metode yang telah digunakan serta masalah-masalah yang dihadapi sewaktu kajian dilakukan. Bab II pula menghuraikan serba sedikit latarbelakang kampung yang mencakupi soal pentadbiran, demografi tanah-tanih dan geografinya. Bab III menghuraikan peranan dan fungsi yang dimainkan oleh pihak projek di mana projek ini telah melibatkan beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Parit dan Taliair, Jabatan Pertanian, Persatuan Peladang, MARDI, LPN dalam usaha untuk meningkatkan hasil pengeluaran dan pendapatan petani. Bab IV ialah menganalisa latarbelakang responden yang mencakupi umur, pendidikan, tanggungan, pendapatan dan aspek sosioekonomi yang lain. Bab V menilai secara keseluruhan mengenai peranan setiap agensi yang telah terlibat dalam menjayakan projek ini dalam menentukan jaya atau gagalnya projek ini dan mengenal-pasti akan masalah-masalah yang wujud samada dihasilkan oleh pihak projek atau dari sudut para petani sendiri dan dari faktor-faktor luar kawalan. Bab VI merupakan kesimpulan dan penutup serta dengan serba sedikit cadangan.