Peranan agensi berkanun dalam merealisasikan konsep petani moden (Satu kes studi tentang fungsi MADA dalam pembangunan masyarakat tani di lokaliti F-IV Rancangan Pengairan Muda Kedah) / Hazizan Md. Noon - Hazizan, Md. Noon (1984)
Kepesatan perkembangan pembangunan di bidang ekonomi khususnya telah memaparkan satu senario baru bagi kemajuan Malaysia sejak kemerdekaannya. Salah satu unsur penting dalam pekembangan ekonomi negara ialah kewujudan institusi-institusi dan agensi pembangunan yang bertujuan membangunkan masyarakat mengikut fungsi dan tugas masing-masing. Di sektor pertanian, bidang pertanian padi khusunya di kawasan Jelapang Padi Malaysia menjadi fokus penting dalam projek pembangunan negara. Rancangan tanaman padi dua kali setahun dengan pengenalan Skim pengairan Muda di kawasan memberi erti yang besar dalam konteks ini. MADA sebagai agensi berkanun yang berfungsi secara langsung di peringkat perlaksanaan program pembangunan ini menarik minat penulis untuk membuat kajian mengenainya terutama berhubung dengan realiti kewujudannya dalam menepati cita-cita negara yang tersebut. Komuniti tani sebagai sasaran golongan annovator untuk dimajukan dengan cara difusi elemen-elemen moden ke dalam masyarakat yang masih di peringkat tradisional patut dinilai dari segi pencapaiannya dari masa ke semasa. Ini diharap dapat sekaligus mengesan keberkesanan agensi pembangunan dengan melihat implikasi-implikasi positif dan negatif yang lahir dari kewujudannya. Dengan mengambil lokaliti F-IV sebagai sample bagin kajian yang agak mendalam penulis berharap dapat melihat secara partial satu keseluruhan peranan yang dimainkan oleh MADA di kawasan muda. Perbezaan-perbezaan kecil dari segi kedudukan geografi, budaya kecil dan seumpanya dengan kawasan-kawasan lain di kawasan muda tidak menghalang lokaliti F-IV untuk dianggap sebagai sebahjagian dari satu keseluruhan masyarakat tani kawasan muda yang besar. Menerusi kajian beberapa kekuatan/keistimewaan dalam MADA dapat dikesan secara nyata, melambangkan sumbangannya terhadap pembangunan masyarakat tani. Di masa yang sama beberapa kelemahan dapat dilihat terutama di peringkat perlaksanaan yang lebih teknikal yang kadang-kadang jika tidak diawasi dengan baik, boleh menjejaskan hasrat/objektif MADA sendiri. Semua ini terangkum di dalam 5 bab yang terdapat di dalam Latihan ilmiah ini iaitu: Bab I - Pengenalan Bab II - Rangka konsep dan latarbelakang Bab III – MADA di lokaliti F-IV relaiti perlaksanaan program Bab IV – Apreasiasi pencapaian program pembangunan ke atas masyarakat tani permasalahan dan cadangan llab V – Penutup