Kemiskinan di kalangan petani dan belia: Satu kajian kes di Kampung Baharu Batu 28, Lenga, Muar / Hittayatullah Hassan - Hittayatullah , Hassan (1986)
Latihan ilmiah ini cuba menghuraikan bagaimana masalah kemiskinan terus berlaku. Isi kandungannya terbahagi kepada 6 bab. Bab I menyentuh tentang kaedah dan tujuan serta teori-teori yang berkaitan dengan kemiskinan. Pengkaji juga membincangkan tentang keadaan kemiskinan di Malaysia. Bab II membincangkan latar belakang sosio-ekonomi kampung tempat kajian. Bab III menyentuh tentang keadaan kemiskinan di kalangan penduduk kampung kajian. Bab IV menyentuh tentang kemiskinan di kalangan belia kampung kajian. Pengkaji membincangkan juga kegiatan-kegiatan yang dijalankan oleh para belia dari segi sosial dan juga kegiatan-kegiatan serta usaha mereka untuk membasmi kemiskinan kemiskinan. Bab V membincngkan tentang kesan usaha membasmi kemiskinan di Malaysia dan juga di kampung tempat kajian. Akhirnya bab VI adalah kesimpulan kepada perbincangan yang telah dikemukakan.