Hubungan di antara kepuasan kerja dengan keterlibatan kerja dan peninggalan kerja / Tan Kok Soon - Tan, Kok Soon (1994)
Penyelidikan ini bertujuan untuk melihat tahap dan faktor kepuasan kerja di kalangan para pekerja dalam sebuah organisasi tempatan. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan melihat perhubungan tingkat kepuasan kerja dengan pembolehubah peribadi dan indikator-indikator kepuasan. Secara keseluruhannya, dikatakan pekerja berpuas hati terhadap perkerjaan mereka. Di antara faktor kepuasan kerja, didapati faktor rakan sekerja yang paling memuaskan sekali. Manakala faktor kebajikan dan pendapatan bulanan merupakan faktor yang amat tidak memuaskan. Dari segi perhubungan kepuasan kerja dengan pembolehubah ciri-ciri peribadi, dikatakan kebanyakkan tidak mempunyai hubungan yang signifikan kecuali taraf pendidikan dan taraf pendapatan. Manakala keputusan perhubungan kepuasan kerja dengan indikator kepuasan kerja juga menunjukan bahawa terdapat perhubungan signifikan antaranya. Ini bermakna, pekerja dengan berkepuasan kerja akan lebih melibatakan diri dalam pekerjaan dan tidak akan meninggalkan kerja dan sebaliknya.