Multimedia learning through singing for Kids (0-6 year) / Wan Nur Azila Wan Setapa - Wan Nur Azila, Wan Setapa (2003)
Multimedia Learning Through Singing for Kids (0-6 year) merupakan suatu pakej pembelajaran bermultimedia yang menggunakan pendekatan pembelajaran melalui nyanyian. Sasaran utama pakej ini adalah untuk golongan kanak-kanak dalam linkungan usia 0 hingga 6 tahun. Pakej ini akan menggunakan maskot Barney sebagai watak utama. Pemilihan Barney adalah berdasarkan beberapa faktor seperti pengaruhnya terhadap kanak-kanak, mesej yang disampaikan dan nyanyian yang disampaikan. Bertemakan dunia kanak-kanak yang ceria dengan nyanyian dan fantasi pakej ini tampil dengan gabungan warna-warna yang ceria, lagu yang berunsur pendidikan tetapi meriangkan dan beberapa kesan visual. Antaramuka yang dipaparkan adalah antaramuka mudah untuk digunakan, manakala ikon pula tersedia dalam bentuk yang menarik dengan kesan bunyi yang bertujuan untuk menarik minat anak-anak mendalami pakej ini. Kanak-kanak akan memilih pelajaran yang dikehendaki seperti ABC, Numbers, Shape, Colours ,dan Good Manner. Setelah menekan ikon tersebut kanak-kanak berpeluang untuk memilih sama ada menyanyikan lagu itu dengan berpandukan senikata ataupun tanpa senikata, kemudian lagu akan dimainkan Pendekatan nyanyian & dalah suatu alternatif pembelajaran untuk kanak-kanak bagi memecahkan kebosanan mereka terhadap pembelajaran kaedah biasa. Pembelajaran melalui nyanyian tidak dinafikan lagi mcmberikan kesan yang mendalam terhadap kanak-kanak sebagaimana yang kita lihat terdarat produk yang mengaplikasikan nyanyian dalam pendidikan seperti belajar iqra dengan nyanyian yang terdapat di pasaran. Metodologi yang di gunakan adalah metodologi Air Terjun dengan Prototaip. Model ini adalah gabungan modei Air Terjun tetapi mendapat pendekatan Prototaip pada sebahagian dari fasanya. Pakej pembelajaran ini dibangunkan dengan menggunakan pens1an Flash 5, Aotoware, Paint Shop dan Sound Editor. Dengan penghasilan pakej ini diharapkan dapat memenuhi keperluan kanakkanak untuk belajar tanpa rasa bosan seterusnya memenuhi impian ibubapa untuk menyediakan suatu alternatif pendidikan untuk anak-anak mereka.