Health Information Management System (HIMS) Modul: Myhealthrecord / Siti Suhana Aris - Siti Suhana, Aris (2003)
Perkembangan teknologi dan industri komputer yang semakin pesat kini menjadi medan utama untuk setiap pihak bersaing terutama dalam era globalisasi ini. Penyediaan aspek yang mudah dan pantas menjadi pilihan utama dalam menghasilkan kerja yang lebih produktiviti dan mempunyai kualiti serta hasil kerja yang terbaik. Perkembangan yang positif ini membantu meningkatkan mutu pengurusan termasuklah Health Information Management System ( HIMS ) ini. HIMS yang akan dibangunkan ini bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia khasnya dan rakyat dunia amnya bagi memperbaiki tahap kesihatan mereka secara lebih efektif lagi. Sistem ini juga dapat menggantikan system manual yang digunakan untuk penyimpanan maklumat kesihatan. IDMS ini juga direkabentuk untuk memenuhi segala keperluan yang wujud. Penyediaan satu sistem yang lebih produktif akan dapat membantu pengguna mengendalikan maklumat kesihatan mereka RIMS ini juga akan melindungi data-data daripada dicerobohi dari penggunapengguna yang tidak berdaftar dengan penyediaan keselamatan sistem. IDMS juga dapat membantu mengemaskini segala maklumat kesihatan pada bila-bila masa sahaja. Akhir sekali, diharapkan sistem yang akan dibangunkan ini akan dapat membantu menyedarkan pengguna tentang kepentingan kesihatan dalam kehidupan seharian mereka.