Motivasi dan produktiviti dari perspektif pekerja dan majikan (Suatu kajian kes studi di kilang X, JB) / Mohd Fauzy Abdullah - Mohd Fauzy , Abdullah (1983)
Kajian di kilang ini bersifat kes studi (case study). Beberapa bulan telah diambil di dalam proses untuk menyiapkannya di dalam bentuk yang sedia ada. Setelah Analisa dibuat, maka ianya telah dimuatkan di dalam 5 bab. Beberapa aspek telah di sentuh dan dipersoalkan dengan kritis. Di antara persoalan pokok ialah matlamat penubuhan kilang x, peranan majikan, peranan pekerja, aspek sosial pekerja dan lain-lain lagi. Di dalam bab II, pengkaji telah membicarakan aspek yang menyentuh tentang latarbelakang kilang x. kajian ini menjadi lebih menarik di dalam bab yang menyentuh mengenai sikap majikan dan latarbelakang pekerja. Di dalam bab yang tersebut, pengkaji meninjau struktur organisasi kilang ini. Di samping itu juga, menyentuh soal pekerja. Sikap mereka terhadap perkerjaan telah diberi penilaian. Beberapa sebab telah dihuraikan yang dapat menjelaskan kepada kita kenapa mereka bersikap begitu kepada majikan dan diri sendiri. Persoalan mengenai nasib pekerja telah dibicarakan di dalam bab IV. Di sini, pengkaji bukan sahaja mengkaji tanggapan mereka terhadap kesatuan sekerja, tetapi juga tentang pernan mereka untuk menjamin kepentingan mereka tidak dirampas. Di dalam bab V, pengkaji telah mengumpulkan kajian ini. Ianya dibuat berdasarkan Analisa dan bentuk yang telah di bicarakan didalam bab-bab terawal. Beberapa saranan untuk majikan, para pekerja dan pengkaji-pengkaji akan datang telah diberikan.