Sistem siri indeks Al-Quran Surah Al-Fatihah / Herman Md. Tahir - Herman , Md. Tahir (2002)
Keseluruhannya, sistem yang telah dibangunkan sebelum ini menggunakan indeks untuk lebih kepada penyusunan ayat-ayat dalam surah mengikut turutan dan seterusnya susunan ini dilabel untuk tujuan rujukan dilakukan. Konsep ini telah dipratikan keatas indeks yang biasanya dilakukan ke atas buku-buku yang tebal bagi memudahkan proses pencarian sesuatu bahagian dengan tanpa perlu melakukan semakan ke atas semua bahagian. Tetapi bagi sistem indeks surah ini, indeks di sini melibarkan proses pencarian ke atas potongan ayat yang terdapat surah. Surah yang pendek juga menjadikan proses indeks yang biasa dilakukan ini kurang efektif jika ianya dilaksanakan di sini. Walapun begitu carian yang dilaksanakan ke atas surah hanya meliputi potongan ayat yang difikirkan akan sesuai untuk dicari oleh pengguna (mengambil kira potongan ayat yang mempunyai makna) dan tidaklah lebih"detail". Walau bagaimanapun, kekangan ini tidak seharusnya dijadikan ukuran bagi menilai sesuatu sistem yang boleh beroperasi walaupun dengan sumber untuk sebarang aktivti yang mampu dilaksanakan adalah amat terhad.