Struktur pemilikan tanah dan kemiskinan masyarakat tani di Kelantan / Kamaruddin Md. Said - Kamaruddin , Md. Said (1974)
Kajian ini bertujuan untuk menerangkan masalah kemiskinan dan kemunduran yang dihadapi oleh masyarakat tani di Kelantan dalam hubungannya dengan struktur pemilikan tanah. Skop kajian ini hanya terbatas kepada petani-petani yang menanam padi sahaja kerana selain dari kenyataan bahawa menanam padi adalah pekerjaan utama para penduduk di Kelantan, petani-petani ini juga merupakan golongan teramai yang hidup di dalam keadaan yang miskin dan mundur.