E-Fardhu Ain / Habsah Md. Shahir - Habsah, Md. Shahir (2001)
E-Fardhu Ain ini adalah satu sistem yang akan dibangunkan secara web. Laman web ini akan memberikan maklumat berkenaan amalan-amalan fardhu ain yang wajib diamalkan oleh semua umat Islam khusus kepada pelajar-pelajar yang akan menghadapi peperiksaan PMR dan SPM. E-Fardhu Ain ini boleh digunakan secara interaktif. Laman web ini juga diselitkan dengan unsur-unsur multimedia. Melalui laman web ini pengguna akan memperolehi maklumat yang jelas serta mudah difahami mengenai semua amalan-amalan fardhu ain. Pengguna diberi pilihan untuk mendapatkan maldumat berkenaan mana-mana ibadat. Di samping itu juga pengguna akan dapat mengetahui cara perlaksanaan yang betul melalui grafik dan animasi yang disertakan. Begitu juga pengguna dapat melafazkan bacaan-bacaan yang betul di dalam ibadat dengan bantuan suara yang disertakan di dalam laman web ini. Selain daripada itu terdapat juga bentuk soalan yang biasa ditanya dan juga soalan ujian kefahaman untuk menguji tahap pemahaman pengguna. Pembangunan sistem ini adalah suatu altematif kepada pengguna dalam mendapatkan maklumat selain dari cara manual yang sememangnya memerlukan kos dan masa yang lama. Perisian utama yang akan digunakan di dalam pembangunan Iaman web e-Fardhu Ain ini adalah Microsoft FrontPage 2000 di samping perisian-perisian lain yang menyokongnya.