Rumah Harapan: Satu kajian kes / Khoo Shih Chea - Khoo , Shih Chea (1993)
Latihan ilmiah ini merupakan sebuah kajian kes ke atas Rumah Harapan, sebuah institusi 'Day Centre' untuk pesakit-pesakit mental yang terletak di Petaling Jaya. Kajian ini terdiri daripada 4 bab. Bab I ialah bab pengenalan. Ia membincangkan kewujudan pesakit-pesakit mental dalam masyarakat kita, permasalahan dan objektif kajian ini, kepentingan kajian serta hipotesis kajian. Bab II ialah bab metodologi, membincangkan tentang kaedah-kaedah kajian, responden kajian, alat kajian dan masalah kajian. Bab III ialah bab Rumah Harapan dan kliennya, Bab ini memperkenalkan darihal Rumah Harapan, program-program hariannya dan kakitangannya. Ia juga membincangkan latarbelakang klien, keadaan klien di Rumah Harapan dan hubungan klien dengan Rumah Harapan. Bab IV ialah perbincangan dan rumusan. Ia merumuskan apa yang pengkaji perolehi dari kajian dan meninjau keberkesanan Rumah Harapan.