Alatan Pandangan Data Dua Dimensi / Norhasiah Shaary - Norhasiah, Shaary (2003)
Alatan Pandangan Data Pelbagai Dimensi (Multidimensional Data Visualization Tool) - Alatan Pandangan Data Dua Dimensi, Projek Ilmiah 2 Tahap Akhir, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, Sesi 2002/2003 . Alatan Pandangan Data Dua Dimensi yang menggunakan operasi On Line Analytical Processing (OLAP). Operasi OLAP yang biasa digunakan ialah roll-up, drill-down, keratan dan dadu (slice and dice) dan putaran pivot/rotate). Skop untuk projek ini hanya roll-up dan drill-down dan dipaparkan secara 2 dimensi dengan menggunakan carta bar. Operasi OLAP akan mempamerkan basil akhir setelah data-data tersebut dibersihkan samada dipaparkan dengan menggunakan roll-up atau drill-down. Operasi ini akan memaparkan data dalam carta bar. Kemudian dari carta bar, ia akan dipaparkan dalam bentuk roll-up dan drill-down. Jadi, operasi OLAP ini akan membantu penganalisa, pengurus dan eksekutif bagi sesuatu organisasi mendapatkan hasil akhir dengan pandangan data. Metodologi yang dipilih adalah berasaskan Model Air Terjun dengan Prototaip iaitu model air terjun yang digabungkan dengan prinsip permodelan prototaip. Metodologi pembangunan Alatan ini adalah sebagai garis panduan dalam usaha membangunkan Alatan. Alatan Pandangan Data Dua Dimensi ini dibangunkan dengan menggunakan Microsoft Visual Basic 6.0 manakala pangkalan data yang telah sedia ada iaitu menggunakan MS Access 2000. Alatan Pandangan Data Dua Dimensi yang bakal dihasilkan diharap akan memberi manfaat kepada penganalisa, pengurus dan eksekutif bagi sesuatu organisasi untuk mendapatkan hasil akhir bagi data-data yang telah diproses.