Pola pemilikan tanah Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru dan implikasi sosio-ekonomi / Abu Bakar Awang - Abu Bakar , Awang (1985)
Kajian ini ialah mengenai pola-pola pemilikan tanah di sebuah kampung baru iaitu Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru. Tumpuan kawasan yang dipilih ialah psuat kampung yang telah mengalami pembangunan yang pesat dari segi kemudahan infrastruktur dan menjadi tumpuan penduduk. Kajian ini mengandungi 6 bab di mana tiap-tiap bab membicarakan topik-topik tertentu seperti yang berikut:-