Collaborative Learning in 3D environment / Nurul Marliana Badruldin - Nurul Marliana, Badruldin (2003)
"Collaborative Learning In 3D Environment" merupakan satu sistem yang membantu pembelajaran yang dijalankan secara berkumpulan melalui persembahan persekitaran grafik dalam bentuk 3 dimensi yang akan digunakan berasaskan web. Sistem ini akan membantu suasana pembelajaran di dalam kelas supaya lebih aktif dan menyeronokkan kerana ia boleh dijadikan sebagai salah satu alat bantuan mengajar. "Exploring Virtual World Of Photosynthesis" adalah nama bagi sistem ini. Sistem ini mengandungi beberapa bahagian atau subtopik-subtopik tertentu dalam menerangkan petjalanan prpses fotosintesis. Oleh itu, sistem ini amat sesuai digunakan dalam mata pelajaran biologi. Samada bagi peringkat sekolah menengah tinggi, prauniversiti atau ijaza.h satjana muda. Sistem ini akan dibangunkan dengan pelbagai kaedah atau perisian. Objek-objek atau karektor akan dibangunkan dengan menggunakan peralatan-peralatan 3 dimensi seperti ULEAD 3D dan juga 3D Studio Max. VRML, Virtual Reality Modeling Language juga akan digunakan. Selain itu, sistem ini juga akan dibangunkan dengan peralatan seperti ULEAD Photo Impact, Macromedia Director, Macromedia Dreamweaver dan Macromedia Flash bagi membangunkan medium perantaraan termasuk rekabentuk perlakaran grafik antaramuka.