Sistem Kiosk Pengangkutan Awam / Aznan Ismail - Aznan, Ismail (2003)
Merancang perjalanan merupakan suatu aktiviti yang amat penting. Oleh itu Sistem Kiosk Pengangkutan Awam (SKPA) ini merupakan satu penyelesaian atau satu sistem yang dapat mengatasi masalah mengenai kehilangan arab atau sesat yang dihadapi oleh orang awam. Elemen yang ditekankan dalam projek ini ialah pembelajaran bagi merancang perjalanan supaya lebih selamat dan cekap berdasarkan maklumat yang dibekalkan. SKPA merupakan sistem yang berasaskan kiosk dan boleh diupdate senantiasa samada melalui talian LAN atau internet. Maklumat yang dibekalkan tidak terhad kepada teks sahaja malah melibatkan penghasilan peta digital.Alatan pembangunan yang saya gunakan ialah Autodesk Map 2004 dan pengkalan data adalah Microsoft Access. Manakala alatan pembangunan antaramuka ialah Microsoft Visual Basics,InterDev manakala pengkalan datanya boleh digantikan menggunakan SQL Server 2000. Untuk metodologi projek ini saya menggunakan model air terjun berprototaip sebagai garis panduan semasa membangunkan projek. Terdapat beberapa masalah yang dihadapi dan beberapa pendekatan telah diambil untuk mengatasi masalah tersebut untuk menghasilkan SKPA ini.