Analisis amalan Lotus Birth menurut perspektif hukum Islam / Nur Kamilah Kamaruddin - Nur Kamilah , Kamaruddin (2018)
Dewasa ini, wujud pelbagai amalan dalam masyarakat yang melibatkan proses kelahiran bayi, antaranya adalah pengurusan tali pusat dan plasenta. Ia melibatkan amalan yang bersumberkan ajaran agama, tradisi setempat dan juga perubatan moden. Sehubungan dengan itu, kajian ini memfokuskan tentang analisis amalan lotus birth dan amalan pengurusan plasenta dalam masyarakat menurut perspektif hukum Islam. Untuk mencapai objektif tersebut, pengkaji menggunakan pendekatan kualitatif iaitu kajian kepustakaan dan temu bual. Data-data yang dikumpulkan dianalisis kandungannya secara induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian mendapati bahawa hukum amalan lotus birth adalah haram kerana hukum memotong tali pusat adalah wajib dan amalan lotus birth tidak mendatangkan manfaat secara khusus kepada bayi malah mendedahkan bayi dan ibu kepada risiko morbiditi dan mortaliti. Kajian ini juga mendapati sebahagian daripada amalan pengurusan plasenta dalam tradisi masyarakat adalah bercanggah dengan syariat Islam.