Sistem Inventori Perkakasan Sekolah: Kajian Kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ampuan Jemaah Pelabuhan Kelang / Asfalela Amiruddin - Asfalela, Amiruddin (2002)
Perkembangan teknologi dan industri komputer yang semakin pesat, kini menjadi medan utama untuk setiap pihak bersaing. Penyediaan aspek mudah dan pantas menjadi pilihan utama dalam menghasilkan kerja yang mempunyai produktiviti yang berkualiti serta hasil kerja yang terbaik. Perkembangan yang positif ini membantu meningkatkan mutu pengurusan termasuk pengurusan inventori. Sistem Inventori Perkakasan Sekolah yang dibangunkan ini bertujuan untuk membantu kakitangan yang bertugas dalam melicinkan tugas-tugasnya dan membantu mengatasi masalah yang dihadapi ketika kaedah manual digunakan. Sistem ini direkabentuk untuk memenuhi segala keperluan yang wujud dalam aliran suatu inventori. Penyediaan suatu sistem kerja yang lebih produktif membantu kakitangan dalam mengendalikan keluar masuk barangan, maklumat inventori yang ada dalam simpanan, maklumat pembekal dan penyediaan laporan bulanan dan tahunan yang lebih kemas dan cepat. Penggunaan Sistem Inventori Perkakasan Sekolah ini dapat melindungi data daripada dicerobohi oleh pengguna yang tidak berdaftar dengan penyediaan keselamatan sistem. Sistem lnventori Perkakasan Sekolah ini juga membantu kakitangan dalam mengemaskinikan segala maklumat mengikut kesesuaian semasa. Sistern ini juga rnudah untuk digunakan kerana ianya menyediakan applikasi yang berorientasikan Perantaramuka Grafik Pengguna di mana ianya memudahkan kakitangan berinteraksi dengan pangkalan data yang sedia ada.