Organanisasi dan kepimpinan dalam pertubuhan-pertubuhan belia di Kelang, Selangor / Noordin - Noordin, - (1980)
Kajian ini adalah menegani pergerakan belia di Daerah Kelang, Selangor. Dalam bab pendahuluan, penulis mengenalkan tentang belia. Penerangan selanjutnya memperkatakan tujuan, kaedah dan masalah kajian. Akhir bab ini menghubungankan pertubuhan belia sebagai pertubuhan sukarela. Bab I membicarakan tentang sejarah penubuhan pertubuhan-pertubuhan belia dan perkembangan yang belaku. Penubuhan tersebut dibahagikan kepada peringkat sebalum merdekan dan tahap selepas merdeka. Dalam bab II, dilihat pula aspek-aspek pentadbiran dan kepimpinan dalam pertubuhan-pertubuhan belia di daerah tersebut. Terdapat beberapa isu kepimpinan dalam menjalankan peranan pemimpin-pemimpin belia di peringkat ini. Bab III memerihalkan aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan oleh para ahli pertubuhan-pertubuhan belia. Selain daripada itu, dikesan juga sumber-sumber pembiayaan aktiviti-aktiviti mereka. Dalam IV dibentangkan peranan MBD Kelang. Sebagai badan penyelaras, terdapat beberapa pernyataan mengenai kepimpinan dan politik basdan itu. Bab penutup merupakan analisa keseluruhan dan kesimpulan penulis ke atas pergerakan pertubuhan-pertubuhan belia di daerah tersebut.