Reengineering of FSKTM (Human Resource Module) / Sharifah Maryam Wan Mohamad Akbar - Sharifah Maryam, Wan Mohamad Akbar (2003)
Konsep kejuruteraan semula adalah perubahan drastik rekabentuk infrastruktur dalam sesuatu organisasi. Dalam hal ini, 're engineering human resource' membawa maksud perubahan daripada sistem sedia ada bahagian sumber manusia ke satu sistem yang lebih mantap dari segi pengurusan maklumat, masa, dan kos perbelanjaan. Sistem yang digunakan oleh Bahagian Sumber Manusia FSKTM sekarang adalah lebih kepada sistem pemfailan secara manual. Saya akan mencadangkan satu sistem berkomputer yang akan menjamin kecekapan pengurusan maklumat serta memberi keuntungan kepada fakulti pada jangka masa panjang. Sistem Pengurusan Sumber Manusia merangkumi semua fungso yang diperlukan untuk menguruskan rekod kakitangan dan keperluan laporan bagi setiap rekod. Terdapat 8 modul pengurusan rekod kakitangan dalam sistem kami iaitu 1. Maklumat pekerja, 2. Pengambilan pekerja, 3.Pembangunan Kerjaya, 4.Pengurusan Latihan, 5. Pengurusan Faedah dan Ganjaran, 6. Cuti, 7. Penyelenggaraan Kalendar, 8. Pengurusan Keselamatan. Saya akan memfokuskan kepada skop projek saya, iaitu modul Maklumat Pekerja dan modul Pengambilan Pekerja.