GXEX1406: Kemahiran berfikir dan berkomunikasi – Sistem pemarkahan / Muhammad Faizal Abdul Rahman - Muhammad Faizal , Abdul Rahman (2003)
Tajuk bagi projek yang akan dijalankan ini ialah GXEX1406 : Kemahiran berfikir dan berkomunikasi – Sistem pemarkahan. Sistem peemrkahan secara atas talian semakin luas digunakan pada masa pada masa ini. Banyak sistem dibangunkan sama ada untuk tujuan komersil atau penyelidikan di universiti. Sistem ini dapat mengurangkan sistem pemarkahan secara manual yang dipraktikan selama ini. Terdapat beberapa jenis sistem pemarkahan yang telah dikenal pasti dalam pengkajian antaranya yang melibatkan pemarkahan secara objektif, subjektif dan penilaian. Sistem yang dibangunkan ini merupakan sistem pemarkahan penilaian bagi pelajar yang mengambil kursus GXEX1406 (Thinking and Communication Skills). Sistem penilaian yang saya buat melibatkan penilaian akhir yang melibatkan empat borang kriteria iaitu “Group participation assessment”, “Planned presntation assessment”, “Impromptu presentation assessement” dan “Peer evaliution form”. Sistem ini akan memudahkan pengajar membuat penilaian prestasi pelajar dengan mengurangkan penggunaan papan kekunci. Skop sistem ini ialah menstruktur jawapan, membuat penilaian, penggredan dan analisis. Bagi setiap borang, terdapat beberapa kriteria yang perlu dibari penilaian. Setelah satu borang siap di beri penilaian, sistem akan mengira jumlah keseluruhan dan menghantar untuk penjumlahan keseluruhan markah. Keputusan akan disimpan di borang yang lain. Ini dapat memudahkan pensyarah membuat laporan dan analisa bagi kursus ini.