Pola-pola pekerjaan sampingan di Rancangan FELDA Lepar Hilir I, Gambang, Pahang / Mohamad Roslan Harun - Mohamad Roslan , Harun (1985)
Kajian ini telah dilakukan di rancangan FELDA Lepar Hilir 1, Gambang. Tujuan kajian ini adalah untuk melihat kegiatan serta bentuk kerja-kerja sampingan yang dibuat oleh peserta-pesertanya dalam rangka menampung kekurangan pendapatan tetap mereka. Dalam bab I pengkaji membuat huraian atas beberapa perkara seperti tujuan dan bidang kajian. Tujuan juga diberikan pada memperlihatkan metode-metode yang terlibat dalam proses mendapatkan data-data empirikal untuk kajian. Selain itu, dinyatakan jua kesulitan-kesulitan yang pengkaji tempuhi dalam masa melakukan kerja lapangan. Bab II pula menyentuh tentang latarbelakang FELDA secara umum dan juga latarbelakang tempat kajian. Bab III menyentuh tentang latarbelakang responden. Bab IV diterangkan bentuk juga jenis-jenis sampingan yang dilakukan oleh peserta-peserta rancangan Lepar Hilir 1. Pemerihalan juga dibuat ke atas sebab-sebab mengapa peserta-peserta terlibat dalam membuat kerja-kerja tersebut. Bab V merupakan huraian ke atas implikasi atau kesan yang dirujuk kepada kesan ke atas ladang, gaya hidup serta hubungan sesama peneroka dan hubungan peneroka dengan pegawai-pegawai rancangan. Bab VI kesimpulan dan penutup atas jumpaan pengkaji dan beberapa saranan.