Sistem Perunding Zakat (Zakat Advisor System) / Nor Hisham Hj Bontak - Nor Hisham, Hj Bontak (2004)
Sistem Perunding Zakat merupakan satu sistem yang membantu pengguna dalam menyelesaikan masaalah yang berkaitan dengan zakat. Kertas projek ini memperkenalkan projek dan sistem yang akan dibangunkan dan penerangan-penerangan mengenai segala keperluan yang diperlukan dalam membangunkan projek dan Sistem Perunding Zakat ini. Ia terdiri daripada lapan bab atau fasa utama iaitu pengenalan, ulasan perpustakaan, metodologi dan analisi sistem, rekabentuk sistem, implementasi sistem, pengujian sistem dan penilaian sistem.. Metodologi pembangunan sistem yang digunakan ialah Sistem Kitar Hayat Pembangunan dan Model Air Terjun. Antara keperluan yang akan digunakan untuk membangunkan Sistem Perunding Zakat ini ialah Visual C. Di bahagian analisis sistem, gambarajah aliran data digunakan sebagai rekabentuk logikal. Rekabentuk logikal membantu pembangun dengan memberikan gambaran awal untuk merekabentuk anratamuka pengguna. Rekabentuk sistem juga menumpukan kepada pembangunan rekabentuk antaramuka pengguna. Rekabentuk antaramuka pengguna pada peringkat ini hanyalah cadangan dan mungkin akan berubuh mengikut keperluan, Implementasi sistem akan membincangkan bagaimana sistem ini diimplementasi sepenuhnya. Pengujian sistem pula tertumpu kepada keperluan fungsi sistem berfungsi.