Sistem visualisasi Al-Quran menggunakan skema tilebars / Farrah Waheda Abdullah - Farrah Waheda, Abdullah (2005)
Al-Quran adalah rujukan Muslim sejak dari dahulu lagi. Sejarah pendedahannya adalah begitu unik berpunca daripada fakta yang didedahkan secara berperingkat. Visualisasi adalah satu proses di mana maklumat ditukarkan kepada bentuk visual yang dapat memberi gambaran yang lebih jelas kepada pengguna. Terdapat pelbagai pendekatan visual yang digunakan untuk memaparkan maklumat. Teknik visualisasi yang digunakan ialah Sistem Visualisasi Al-Quran ialah menggunakan Skema Tilebars. Objektif system ini dibangunkan bagi memudahkan paparan kekerapan perkataan dikenalpasti dan ditunjukkan dalam bentuk yang bar. System ini juga akan memudahkan capaian dan paparan ayat-ayat di dalamjuzuk 28. Skop sistem ini ialah carian surah dan ayat, carian perkataan, pilihan untuk paparan juzuk beserta makna ayat dan paparan visualisasi.