Universiti Malaya Transportation System (UMT System) / Eza Surya Mohd Arip - Eza Surya, Mohd Arip (2003)
Teknologi berwayarles semakin penting dalam kehidupan pada zaman kini yang dipenuhi dengan teknologi-teknologi canggih. Ini terbukti dengan wujudnya telefon bimbit dan bertapa pentingnya teknologi tersebut dalam masyarkat sekarang. Dalam Projek Ilmiah Tahap Akhir 1 ini, saya akan memperkenalkan pendekatan baru dalam mengawal dan mengesan kenderaan bas pengangkutan di Universiti Malaya. Pendekatan ini akan mempunyai hasil ketepatan yang tinggi dan boleh dipercayai. Hasil ketepatan dan kebolehpercayaan yang tinggi ini diperolehi daripada teknologi berwayarles yang wujud sekarang ini. Sistem yang akan dihasilkan ini bertujuan untuk membantu mentadbir Universiti Malaya dalam meningkatkan lagi pretasi sistem pengangkutan Universiti Malaya. Selain itu, sistem ini juga membantu pengguna mengetahui destinasti sebenar bas UM melalui Internet supaya perancangan perjalanan dapat dirancang dengan lebih baik. Saya dan sahabat, Noorul Hanna bte Moh Norden ingin menjayakan sistem ini kerana telah diberi pendedahan ketika menjalani Latihan Industri serta keinginan untuk meluaskan lagi pengetahuan dan pengalaman kami dalam mewujudkan teknologi berwayarles. Laporan ini bertujuan untuk memperkenalkan sistem yang akan dibangunlan. Selain itu, Laporan ini juga membincangkan dengan lebih terperinci mengenai matlamat projek, kajian literasi, metodologi sistem pembangunan serta sistem rekabentuk yang akan dibangunkan.