Perkahwinan dan percheraian di kalangan masharakat Melayu (Khusunya bagi Mukim Kelebang Besar dan Mukim Bukit Rambai, Melaka) / Mohd Ali Mohamad - Mohd Ali , Mohamad (1965)
Latihan ilmiah ini disediakan adalah untuk memenuhi keperluan Ijazah Sarjana Muda dalam Jabatan Pengajian Melayu. Di samping itu, saya cuba membentangkan soal perkahwinan dan penceraian dikalangan masyarakat Melayu dengan berpandukan kawasan tertentu iaitu Mukim Kelebang Besar dan Mukim Bukit Rambai, Melaka. Oleh kerana soal penceraian yang lebih mendapat perhatian orang ramai, maka saya telah menumpukan perhatian saya terhadap soal ini.