Pola-pola kepimpinan komuniti luar bandar (Kajian kes di Mukim Merlimau, Melaka) / Asnarulkhadi Abu Samah - Asnarulkhadi, Abu Samah (1985)
Soal pemimpin dan pimpinan dalam sesebuah masyarakat adalah penting bagi menentukan corak dan kemajuan serta perubahan masyarakat itu. Kedua-dua masyarakat sama ada yang masih primitive mahupun yang moden memerlukan pemimpin untuk mengetahui kumpulan anggota masing-masing. Demikianlah makanya kempimpinan wujud di setiap peringkat negara (kebangsaan), negeri, daerah dan seterusnya di peringkat kampung yang leih kecil. Setiap peringkat ini memerlukan pimpinan yang sesuai teratur dan berwibawa yang boleh memberikan kepimpinan secara berkesan. Walaupun telah banyak kajian antropologi mengenai kepimpinan masyarakat luar bandar di negara ini dilakukan oleh sebilangan sarjana, namun penyelidikan mereka kurang menekankan soal kepimpinan itu sendiri.