Pelan interaktif Kuala Lumpur & Petaling Jaya / Mohd Harezad Abu - Mohd Harezad , Abu (2003)
Ledakan pembangunan teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT) di negara ini kian pesat membangun. Justeru itu, penghasilan peranti-peranti dan perkakasan teknologi maklumat semakin pesat. Setiap masa ada sahaja teknologi terbaharu dicipta. Tapi apakah cukup sekadar peranti dan perkakasan canggih dicipta tanpa memikirkan aplikasi yang sesuai untuk digunakan bersama? Masalah ketidakseimbangan pembangunan perkakasan dan perisian sering dihadapi kebelakangan ini. Projek peta interaktif Kuala Lumpur dan petaling Jaya adalah satu projek pembangunan sistem yang menuju ke arah merapatkan jurang ketidakseimbangan pembangunan perisian dan perkakasan ini. Projek ini dibangunkan bagi menambahkan lagi fungian dan kebolehgunaan peranti-peranti maklumat terbaru seperti PDA. Peta interaktif Kuala Lumpur dan petaling Jaya ini adalah bertujuan untuk membangunkan sebuah aplikasi bergrafik serta interaktif yang memaparkan jalan-jalan utama serta tempat-tempat menarik sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya serta membantu pengguna dalam pemanduan arah dari satu tempat ke tempat yang lain dan memaklumkan jarak-jarak bagi tempat-tempat tersebut. Projek pembangunan web secara on-line ini diharap dapat merialisasikan matlamat pembangunan sistemnya dan dapat memberikan menfaat sepenuhnya kepada pengguna.