Ujian Berelektronik (Electronic Test) / Suhaiela Abd Samad - Suhaiela, Abd Samad (2000)
Teknologi komputer terus berkembang dengan pesat terutamanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan ini tidak hanya di negara maju tetapi juga di negara-negara membangun seperti Malaysia. Peranannya tidak terbatas dan ini termasuklah di dalam bidang pendidikan. Dengan wujudnya Electronic Test atau Ujian Secara Elektronik ini bidang pendidikan telah melangkah setapak lagi ke hadapan, dengan melakukan pengujian tahap pengetahuan pelajar secara berkomputer di mana ia boleh di ambil secara online. Ujian Berelektronik adalah Ujian berkomputer yang berasaskan World Wide Web (WWW). Pembangunannya bertujuan agar pengguna khususnya mereka yang ingin menguji tahap pengetahuan mereka tentang bidang-bidang di dalam Sains Komputer, dapat mengambil ujian ini dengan mudah iaitu dengan hanya melalui Internet. Satu ciri utama Ujian Berelektronik yang membezakannya dari ujian yang biasa adalah dari segi bentuk soalannya, di mana cara persembahan tidak boleh dapati atau dilakukan secara ujian bertulis yang biasa.