Secured email using steganography / Syaiful Annuar Omar - Syaiful Annuar, Omar (2005)
Bagi memenuhi keperluan dan syarat bergraduasi yang telah ditetapkan oleh FSKTM, saya telah memilih Secured Email Using Steganography sebagai tajuk Latihan Ilmiah saya. Sepanjang tempoh Latihan Ilmiah tersebut, saya dan seorang lagi rakan saya telah memilih tajuk yang sama dibawah selain Puan Fazidah Bte Othman. Tajuk ini telah dipecahkan kepada dua modul utama iaitu modul pelayan email (email server) dan juga model steganography. Daripada pecahan kedua-dua modul ini, saya telah memilih modul yang kedua iaitu sistem steganography sebagai tajuk latihan ilmiah saya. Sistem Steganography adalah merupakan sistem keselamatan data yang kini semakin popular dikalangan pengguna siber. Ini dapat dibuktikan melalui wujudnya pelbagai sistem yang berasaskan steganography. Sistem steganography yang dibangunkan merangkumi dua pecahan modul iaitu modul penyembunyian teks atau fail dan modul pembacaan tekas atau fail. Kedua-dua modul ini dibangunkan mengikut peringkat demi peringkat. Setiap modul mempunyai empat sub-modul lain sebagai menepati keperluan pengguna. Modul persembunyian teks atau fail mengandungi sub-modul membuka fail imej, pemilihan teks atau fail mengandungi sub-modul membuka fail imej, pemilihan teks atau fail,pengesahan kata laluan, persembunyian teks atau fail dan penyimpanan. Modul pembacaan teks atau fail pula mengandungi sub-modul membuka fail imej, pengesahan kata laluan, pemisahan data daripada imej dan paparan teks atau penyimpanan fail. Pembangunan sistem ini dibangunkan menggunakan sepenuhnya perisian Microsoft Visual Basic 6.0.