Sistem pengurusan kewangan keluarga / Liu Yuet Yin - Liu , Yuet Lin (2003)
Latihan ilmiah ini adalah berkenaan dengan pembangunan satu sistem untuk membantu ahli-ahli keluarga untuk menyimpan pendapatan dan perbelanjaan. Sistem ini dikenali sebagai Sistem Pengurusan Kewangan Keluarga dan berupaya untuk menyimpan pendapatan dan perbelanjan keluarga serta boleh memaparkan untuk mencetak laporan yang diperlukan oleh pengguna. Pada asasnya sistem ini adalah merupakan applikasi dibangunkan menggunakan bahasa pengaturacara Visual Basic 6.0 Pangkalan data yang digunakan pula ialah Microsoft Access. Adalah diharapkan aplikasi ini nanti akan dapat membantu ahli-ahli keluarga untuk menyimpan maklumat pendapatan/perbelanjaan dan membantu mengawalkan perbelanjaan sebulan.