Sistem belajar dan menulis Jawi / Salhafiza Md. Salim - Salhafiza, Md. Salim (2002)
Sistem Belajar Mengeja dan Menulis Jawi ini adalah sebuah sistem multimedia pembelajaran Jawi bagi kanak-kanak di dalam lingkungan umur 7 tahun hingga 9 tahun. Tujuan utama ia dibangunkan adalah untuk menyediakan alternatif kepada kanak-kanak untuk mempelajari jawi dalam persekitaran yang menggembirakan. Ini diharapkan dapat menarik minat kanak-kanak mempelajari Jawi serta seterusnya mengurangkan bilangan kanak-kanak yang ‘buta Jawi’. Sistem ini akana memudahkan kanak-kanak mempelajari cara-cara mengeja dan menulis Jawi menggunakan pendekatan kaedah grafik dan audio serta animasi menarik. Sistem ini akan dibangunkan menggunakan model GUIDE dengan pendekatan Interaksi Komputer Manusia (Human Computer Interaction). Perisian utama yang digunakan membangunkan sistem adalah Macromedia Director 8.0.