Online Counselling Assistant (OCA ver 1.0) / Hana Salwani Mohd Zaini - Hana Salwani , Mohd Zaini (2001)
OCA ver 1.0 adalah sistem pengurusdan pangkalan data berasaskan web yang dibangunkan untuk membantu komunikasi di FSKTM, Universiti Malaya. Ia direka untuk menjanakan interaksi antara pelajar, pensyarah dan tutor melalui web. OCA mempunyai 4 bahagian iaitu Bahagian Pensyarah, Bahagian Pelajar, Bahagian Tutor dan Bahagian Am. OCA yang berdaftar menghanar tugasan jika tutor atau lecture telah ,emdaftarkan matapelajaran atau tugasan tersebut memuat turun (download) nota jika nota telah dimuat naik (upload) oleh pensyarah dan melihat markah tugasan jika dibenarkan oleh tutor atau pensyarah. OCA membenarkan pensyarah mengadakan pengurusan mata pelajaran dan tugasan supaya dengan ini nota dapat dimuat naik oleh pensyarah dapat melihat tugasan yagn dihantar oleh pelajar dan meberikan markah. Selain itu, OCA membolehkan pensyarah membuat dan menguruskan masa temujanji yang dibuat oleh mana-mana pengguna dan membuat pengumuman yang boleh dilihat oleh semua orang termasuk jika pengguna tidak berdaftar. OCA membolehkan tutor membuat temujanji mengurus tugasan pelajar dan permarkahan dengan ini pensyarah boleh berurusan dengan tutor mengenai tugasan dengan mudah. OCA telah dibangunkan dengan antaramuka grafik pengguna yang bersifat ‘user friendly’. Dibangunkan menggunakan Active Server Page dan dilarikan pada Windows 98 melaui pelayan Personal Web Server.