Peralatan membaca untuk golongan kurang penglihatan versi tulisan Jawi (PMGKP-Jawi) / Nurfazliah Muhamad - Nurfazliah, Muhamad (2003)
Sistem peralatan membaca untuk golongan kurang penglihatan versi tulisan Jawi merupakan satu sistem yang menggunakan konsep text-to-speech. Sistem ini dijangkakan dapat membacakan teks bertulisan jawi yang dimasukkan oleh pengguna. Input bagi sisyem ini ialah masukan teks jawi manakala outputnya pula ialah bacaan dari aplikasi. Tujuan sistem ini dibangunkan adalah untuk memudahkan golongan kurang penglihatan membaca teks di komputer tanpa meemrlukan bantuan orang lain. Kajian mengenai konsep text-to-speech tulisan jawi dan rekabentuk sistem bagi golongan kurang penglihatan adalah perlu untuk memastikan sistem ini memenuhi spesifikasinya. Dalam pembangunan sistem ini, metodologi air terjun digunakan memandangkan terdapat kesesuaian dalam penggunaan metodologi tersebut. Perisian Visual Basic 6.0 digunakan sebagai bahasa pengaturcaraan dan Microsoft Access 2000 digunakan sebagai pangkalan data. Perisian GoldWave Sound Editor pula digunakan sebagai perisian rakaman audio. Rekabentuk sistem terdiri daripada rekabentuk prosess iaitu menerangkan tentang carta alir sistem sistem rekebentuk antaramuka yang menggambarkan antaramuka sebenar sistem ini. Dalam rekabentuk pangkalan data terdapat gambarajah hubungan entiti dan kamus data.