OCES sistem pakar kanser ovari / Noreen Abd. Rahim - Noreen , Abd. Rahim (2001)
Sistem Pakar Kanser Ovari atau OCES merupakan projek tahun akhir bagi memenuhi keperluan dalam penganugerahan ljazah Sarjana Muda Sains Komputer. OCES merupakan sistem pakar yang cuba bertindak untuk menggantikan pakar pada bila-bila masa yang diperlukan dengan melakukan diagnosis ke atas pesakit kanser ovari berdasarkan gejala-gejala yang ada pada pesakit. Dalam menjalankan proses diagnosis, satu sesi soal jawab dikendalikan oleh OCES akan dijalankan dan daripada sesi ini, OCES akan mengenalpasti samada pesakit tersebut berpotensi mendapat kanser ovari dan seterusnya membcrikan cadangan tentang kaedah rawatan yang mungkin diperlukan oleh pesakit disamping mampu memberi sedikit sebanyak maklumat mengenai kanser ovari. Dengan wujudnya sistem ini, maka tindakan susulan boleh dilakukan oleh pihak yang berkaitan agar pesakit tersebut diberi rawatan yang sewajarnya dcngan segera. OCES dibangunkan menggunakan Visual Prolog 5.2 iaitu perisian yang menyokong pembangunan sistem pakar bermultimedia. Dengan wujudnya OCES ini, diharapkan proses diagnosis dapat disegerakan di samping dapat memberi keyakinan kepada pesakit kanser ovari bahawa penyakit kanser juga dapat diubati sekiranya ia dikean sejak di peringkat awal dan mendapat rawatan yang sewajarnya.