Proses pemulihan akhlak budak-budak nakal: Satu kajian kes di Sekolah Laki-Laki Sungai Besi. Kementerian Kebajikan Am, Malaysia / Nasir Mat Dani - Nasir , Mat Dani (1980)
Masalah jenayah dan keruntuhan moral di kalangan generasi muda telah menjadi topik perbincangan dan polemik hangat dari segenap lapisan masyarakat. Masalah ini bukan sahaja terjadi dengan serius di negara-negara barat, malah ianya telah mula merebak ke negara-negara dunia ketiga yang sedang pesat menjalani proses industtrialisasi. Di negara kita, masalah keruntuhan akhlak di kalangan generasi muda telah mula mendapat perhatian yang serius sejak tamatnya perang dunia yang kedua. Bertitik tolak daripada tarikh ini, jumlah kes-kes jenayah di kalangan budak-budak yang dilaporkan kepada polis telah meningkat dari semasa ke semasa.