Masalah perlaksanaan kredit pertanian kepada petani-petani kecil. Satu kajian khas ke atas aktiviti Bank Pertanian Malaysia / Junaidah Yahya - Junaidah , Yahya (1975)
Penyelidikan ini dijalankan dengan tujuan untuk mengetahui segala masalah yang dihadapi oleh Bank Pertanian sebagai sebuah institusi yang memberikan kredit untuk pertanian, khasnya kepada petani-petani kecil. Kredit pertanian bukanlah merupakan perkara baru di dalam usaha pembangunan pertanian di negara ini. Usaha peminjaman kredit pertanian ini sebelumnya telah pun dijalankan oleh beberapa sektor yang ‘non institutional’ seperti pekedai-pekedai runcit, pemborong-pemborong, pemberi pinjam wang, tuan-tuan tanah dan lain-lain lagi. Tetapi, mereka ini telah menetapkan kadar bunga yang terlalu tinggi sehingga menyebabkan petani-petani kecil tidak terdaya untuk menjelaskannya. Malahan faktor ini juga menghalang petani-petani untuk menggiatkan lagi usaha dalam bidang pertanian. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini beberapa insititusi kewangan cuba mengambil alih peranan dari sektor yang ‘non institutional’ ini. Dan di dalam menjalankan fungsinya institusi-institusi awam ini menghadapi masalah-masalah sama ada yang berkaitan secara langsung dengan petani itu seperti suasana alam sekeliling dan sikap petani atau pun masalah yang terbit dalam institusi itu sendiri.