Case-Based Legal System / Emee Rahman Zakaria - Emee Rahman , Zakaria (2003)
Sebelum sesuatu pembangunan sistem dijalankan oleh para pengaturcaraan atau pembangunan sistem atau sebagai, mereka akan terlebih dahulu mengenal pasti atau menakrifakan akan kepentingan sistem tersebut. Ini kerana, tujuan pembangunan sesuatu sistem dibuat adalah atas desakan daripada pelbagai masalah atau sebab-sebab yang tertentu yang menyebabkan sesuatu sistem itu diubahsuai ataupun dibina. Oleh yang demikian, pembangunan suatau sesuatu sistem yang dibangunkan hendaklah dikaji dengan sebaik-baiknya bagi menghasilkan satu sistem yang dapat menyelesaikan masalah yang berlaku disamping memenuhi hampir keseluruhan ciri-ciri yang diharapkan. Case-Based Legal System (CBLS) merupakan sistem undang-undang menggunakan kaedah Reasoning berasaskana kepada kes (case) dalam bidang perundangan, bertujuan untuk menyelesaikan kes berdasarkan kepada pengetahuan yang dimilikiny. Sistem ini akan dibangunkan dalam satu Sistem Pakar (ES) sebagai seorang peguambela. Dengan kata lainnya, sistem ini akan menggunakan kepakaran pengetahuan domain masalah oleh peguambela dalam perundangan. Pengetahuan domain masalah disini merujuk kepada strategi penyelesaian masalah oleh pakar. Dalam projek CBLS ini, ia akan dibangunkan dan direkabentukan mengikut kepada konsep Case-Based Reasoning (CBR). CBR adalah satu kaedah reasoning yang menggunakan penyesuaian kes untuk menyelesaikan kes yang lain. Jadi, CBLS yang dibangunkan dan direkabentuk mengikut CBR adalah untuk membolehkan sistem ini menyelesaikan sesuatu kes yang berlaku berdasarkan kepada maklumat kes yang lama. Disini, kes lama yang sesuai dengan situasi atau kes yang baru digunakan. Ia juga turut menyimpan penyelesaian kes-kes baru dan masalah yang timbul semasa proses penyelesaian kes dijalankan. Jika sistem ini dibangunkan mengikut kepada pengetahuan Sistem Pakar (ES) yang tinggi, ia juga berkemungkinan dapat dibuat untuk membantah(pendebatan) dalam sesuatu perbicaraan mahkamah, seolah-olah ianya seperti seorang peguambela yang mahir (pakar) yang membela anak guamannya dari pertududan yang dikenakan. Adalah mustahil untuks sesuatu sistem atau CBLS ini untuk mencapai sepenuhnya kepakaran (kemahiran) seorang peguam yang sebenar (manusia) untuk menyembunyikan kesalahan anak guamannya(menipu) dalam perbicaraan tetapi ianya masih berkualiti dari hujah-hujah untuk perdebatan. 'QUALITY OF PREDICTIONS AND ARGUMENTS'. Jadi, CBLS ini diasakan dengan pemodelan struktur legal reasoning yang mudah.