Pola-pola pemilikan tanah di Bandar Mersing khusnya Jalan Abu Bakar, Jalan Sultan Sulaiman dan Jalan Endau / Samsuri Selamat - Samsuri , Selamat (1985)
Pengkaji telah menjalankan kajian berkaitan dengan pola-pola pemilikan tanah di Bandar Mersing. Tumpuan kajian di Jalan Abu Bakar, Jalan Sultan Sulaiman dan Jalan Endau. Terdapat 6 dalam latihan ilmiah ini. Bab I merupakan bab pendahuluan di mana pengkaji menghuraikan tentang tujuan kajian dan masalah yang dihadapi semasa menjalankan kajian. Pengkaji juga menghuraikan bagaimana hendak menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi. Bab II pengkaji membuat perbandingan antara jalan, perbandingan ini menyentuh pemilikan lot dan keluasan diantara kategori pemilik dan etnik. Bab III pengkaji membincangkan pola-pola pemilikan tanah yang terakhir kategori pemilik. Tumpuan pemilikan iaitu persendirian, syarikat persendirian dan kerajaan. Bab IV pengkaji menghuraikan pemilikan mengikut etnik Melayu, Cina dan India. Tumpuan pada perbezaan pemilikan mengikut lot dan keluasan. Bab V kajian mengenai perubahan pemilikan diperingkat awal dan peringkat akhir. Selian dilihat antara kategori kerajaan, persendirian dan syarikat persendirian, juga dilihat perubahan mengikut etnik Melayu, Cina dan India. Pengkaji juga menghuraikan dari aspek nilaian. Bab VI merupakan kesimpulan.