Sistem e-Conference / Norhaslinda Rohayu Abd. Manan - Norhaslinda Rohayu , Abd. Manan (2003)
Sistem e-Conference mempakan satu plntform bagi pengurusan persidangan yang dianjurkan oleh Universiti Malaya. Melalui platform ini penganjur boleh mempromosikan persidangan yang ingin diadakannya. peserta boleh mendaftar secara atas talian dan mendapatkan dokumen persidangan tersebut dan pembentang pula boleh memasukkan dokumen persidangan tersebut serta boleh mendaftar secara atas talian juga. Sistem ini akan menghantar email kepada pembentang untuk memberitahu secara automatik mengenai bilangan kekosongan ahli yang masih ada bagi memudahkan mereka membuat keputusan sebelum mendaftar. Perisian-perisian yang telah dipilih untuk digunakan dalam pembangunan sistem e-Conference ini ialah Microsoft Access, Active Server Pages (ASP) 3.0. VB Scripts. Macromedia Dreamweaver 4 dan Microsoft Visual Interdev 6.0. Model Air Terjun pula telah dipilih scbagai metodologi pembangunan sistem. Bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai sistem ini. Kajian terhadap sistem yang sedia ada telah dijalankan dan rekabentuk sistem ini juga telah dibuat berdasarkan kepada semua maklumat yang telah dikumpul dan dianalisa pada peringkat nwal pembangunan sistem e-Conference ini. Sistem ini telah dibangunkan dengan menggunakan konsep yang mesra pengguna mudah di fahami dan cekap agar pengguna dapat mengendalikannya dengan mudah dan menepati keperluan mereka.