Pasir Pekan: Beberapa aspek sosio-ekonomi / Wan Ruhani Wan Ismail - Wan Ruhani, Wan Ismail (1974)
Sebuah monograf “social stratification in Kampung Bagan” yang ditulis oleh Syed Husin Ali telah mendorong saya membuat kajian di tempat saya. Saya ingin melihat apakah di Pasir Pekan wujud apa yang dikatakan ‘stratifikasi sosial’ seperti yang dibincangkan oleh beliau dalam masyarakat Kampung Bagan dan sejauh manakah kewujudan stratifikasi sosial ini memberi kesan ke atas kehidupan masyarakat di sini dari segi pelajaran anak-anak mereka dan seterusnya peluang-peluang hidup anak-anak mereka. Saya telah memilih kawasan Pasir Pekan kerana saya rasa ia adalah sebuah kawasan luar bandar yang dapat menandingi Kampung Bagan dan dapat mewakili kawasan-kawasan luar bandar yang lain. Ini kerana Pasir Pekan ialah sebuah kawasan di mana sebilangan besar daripada penduduknya bergantung hidup pada tanah sama ada secara pengerja atau pemiliknya. Justeru itu, soal tanah merupakan soal yang penting bagi masyarakat ini.