Kajian sosial ekonomi di komuniti tani luar bandar-Kampung Kayu Kelat, Terengganu / Loh Foh Soon - Loh , Foh Soon (1986)
Kajian ini merupakan satu kajian kes sosial ekonomi di Kampung Kayu Kelat, sebuah komuniti tani di Besut, Terengganu. Penjelasan awal diberi ke atas masalah dan tujuan kajian serta bagaimana pengkaji cuba mengatasi kerumitan yang dihadapi semasa kajian. Seterusnya, dalam bahagian kedua penulis memberikan huraian ringkas tentang sejarah dan latarbelakang komuniti ini. Dalam bidang ekonomi, soal yang dibincangkan ialah masalah tanah, sumber pendapatan, pola pendapatan dan perbelanjaan dan lain masalah yang berkaitan dengen masalah kajian. Dalam bidang sosial pula, persoalan yang disentuh termasuk kemudehen asas dan infrastruktur sosial, sosialisasi den pendidikan. Akhirnya, diikuti dengan kesimpulan bagi kajian ini dan disertai dengan saranan-saranan.