Kajian politik dan budaya orang India Muslim (Mamak) di Kampung Melayu, Pulau Pinang / Abdul Rahim Desa - Abdul Rahim , Desa (1974)
Kajian ilmiah ini adalah satu kajian wajib dibuat untuk memenuhi kehendak dan keperluan Jabatan Antropologi dan Sosiologi di Universiti Malaya yang mengenakan syarat dimana setiap mahasiswa tahun akhirnya membuat penyelidikan impirikal dengan menggunakan displin keilmuan antropologi dan sosiologi atau keduanya sekali. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengetahui tentang pola-pola kehidupan dan kebudayaan orang-orang Mamak. Kajian ini meliputi aspek-aspek dan cara amalan hidup mereka, termasuklah asal-usul mereka, cara hidup, organisasi sosial dan pandangan-pandangan mereka terhadap dasar-dasar kerajaan. Sebenarnya kajian ini merupakan satu kajian permulaan mengenai mereka disini. Kajian ini saya tumpukan di Kampung Melayu, Pualau Pinang.