Laman web Info Unix / Mohd Shazwim S. Hamid Marican - Mohd Shazwim, S. Hamid Marican (2002)
Laporan ini adalah tentang projek yang dibangunkan sebagai projek latihan ilmiah. Laporan ini merupakan laoran latihan ilmiah dua. Projek Latihan Ilmiah ini ialah sebuah projek membangunkan laman web yang mengandungi informasi tentang sistem pengendalian UNIX yang dikenali sebagai Laman Web Info UNIX. Laman ini menerangkan fakta-fakta tentang UNIX dengan pada dan jelas. Laman ini dibangunkan supaya menjadi laman yang interaktif dan informatif. Ini adalah untuk menarik lebih ramai pengunjung ke Laman Web Info UNIX yang seterusnya dapat menjadikan laman ini antara laman utama untuk membuat rujukan tentang sistem pengendalian UNIX. Laman web tersebut dapat digunakan oleh pelbagai golongan pengguna tanpa mengira tahap pengetahuannya dalam bidang UNIX. Satu lagi ciri utama Laman Web Info Unix ini ialah penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan di antara pengunjung dengan laman Web yang memberi kemudahan pemahaman kepada para pengunjung yang kurang mahir dalam Bahasa Inggeris. Laman Web Info UNIX dibangunkan dengan bantuan alat-alat 'authoring' seperti Dreamweaver dan Authorware. Selain itu Javascript juga digunakan. Pembangunan projek adalah berasakan Model Prototaip yang dikeluarkan sehingga hasil memuaskan para pengguna. Metodologi, analisa serta rekabentuk projek dibincangkan dalam laporan ini supa proses pembangunan projek dapat difahami dengan lebih jelas lagi.